הוויקינגים השתמשו בתמצית של צואת אווז. הרופא היווני העתיק, היפוקרטס, סבר כי המרפא האולטימטיבי לקירחות היא צואת יונים, אותה הוא ערבב עם חזרת, כמון וסרפד. מתכון מצרי בן 5,000 שנה הציע לשלב קוצי קיפוד שרופים הטבולים בשמן עם דבש וגרדי ציפורניים – ולמרוח את התערובת הזו בנדיבות על הראש . במאמר הבא נעסוק בנשירת שיער, גברים קירחים ומה שיבנהם
ככל שהגברים זכו לגישה למראות, הם החלו לדאוג מנטישת השיער על ראשם. זו הייתה גם חרדה משמעותית עבור יוליוס קיסר, שניסה בכל דרך אפשרית כדי לשחזר את שיערו; זר הדפנה שהוא ענד היה יותר מאשר נאמנות למסורת הרומאית.
עד לפגישתו עם קלאופטרה, כבר התקרב להיות כמעט גמור לקירחות. במאמץ ייאוש אחרון להציל את פאתו, היא הציעה לו באהבה תרופה ביתית משיניים של סוס, חלבוני עכברים טחונים ושומן דב.
לצערו, זה לא הועיל. הוא איבד את שיערו כמו רבים מהגדולים לפניו ואחריו, כולל סוקרטס, נפוליאון, אריסטו, גנדי, דרווין, צ'רצ'יל, שייקספיר והיפוקרטס – שלמרות שימושו בצואת יונים, היה כל כך קירח עד שסוג של קירחות נקרא על שמו. בהמשך, קיסר החל לגדל את שיערו מאחור ולסרק את השיערות הללו קדימה מעל קרקפתו, שיטה שתוארה באופטימיות כ"עיצוב אשליה". כיום, היא ידועה כשיטת הקומב-אובר.
צ'ארלס דרווין מתאים לתפיסה של גברים קירחים כאינטיליגנטיים, בעלי מעמד גבוה ומשפיעים (קרדיט: ויקימדיה קומונס)
אלפי שנים לאחר מכן, התקדמנו מזרי דפנה ותערובות מתועבות אל קרמים יקרים, טוניקים ושמפו, ואפשרויות אחרונות של פאות, גלולות וניתוחים.
כיום, אפשר להירשם לקליניקה לטיפול בהתקרחות, לקחת ייעוץ לאובדן שיער ולראות מודעות שמזמינות גברים המתקרחים "לפנות לרופא שלהם". עיתונים מתייחסים לתופעת ההתקרחות במונחי אפידמיה.
בהתאם לכך, ברחבי העולם אנו מוציאים 3.5 מיליארד דולר בשנה על תרופות לקירחות. זו סכום גדול יותר מהתקציב הלאומי
השנתי של מקדוניה, או, כפי שביל גייטס העיר בשנה שעברה, הרבה יותר ממה שאנחנו מוציאים על קיטון מלריה
(רק 200 מיליון דולר בשנה).
ומה שהטיפולים הנוכחיים מפסידים במרכיבים, הם מפצים בתופעות לוואי לא נעימות. מכירות התרופה נגד התקרחות השיער, פרופציה, שנקשרה לאימפוטנציה, הגיעו לשיא של 264 מיליון דולר בשנת 2014. השתלות שיער, מצד שני, נודעות ככאלו שגורמות לדימום רב וגרמו לגברים בוגרים לבכות. לפי סקר משנת 2009 שנערך על ידי החברה הבינלאומית לניתוחי שחזור שיער, כמעט 60% מהגברים היו מעדיפים ראש מלא שיער על פני כסף או חברים.
האם טעינו לחלוטין?
ל אף כל ההתרסה לגבי קירחות, יש לנו היסטוריה ארוכה של תפיסות מוטעות בנושא. אריסטו סבר שהסיבה לכך היא פעילות מינית. בזמנים העתיקים של רומא, התפרצות של קרקפות חלקות בצבא הואשמה בקסדות המתכת הכבדות שנשאו החיילים. תאוריות מאוחרות יותר כללו "יבשות במוח" – שנתפסה כגורם לכווץ את המוח ולכך שהראש נמשך הרחק מהשיער – זיהום אוויר או, באופן אירוני, תספורת לא מתאימה בשנת 1897, גל של פאניקה התפשט ברחבי העולם לאחר שדרמטולוג צרפתי הודיע שהוא גילה את הגורם האמיתי: מיקרוב. ספרים וכתבי עת רפואיים הגיבו מיד, קוראים לרתוח מסרקים באופן תדיר ולא לאפשר בשום אופן שחברי משפחות עם מסורת קירחות ישתמשו במסרקים או במברשות שאינם שלהם.
כיום אנו יודעים שקירחות נגרמת על ידי מוצר פירוק חזק של הורמון הטסטוסטרון, הדיהידרוטסטוסטרון (DHT). , ההורמון זה מככב בתפקיד חשוב בפיתוח האיברים המיניים הזכריים. במבוגרים , הוא גורם לזקיקי השיער להתכווץ. כתוצאה מפעולת ה-DHT, השיערות הארוכות והבולטות על ראש הגבר מתמירות לשיערות קצרות ורכות
והיות שמדובר במוצר של טסטוסטרון, יכול היה להיתפס שיותר טסטוסטרון ישווה יותר DHT ויותר שיערות מתכווצות. למעשה, כמות זעירה בלבד דרושה כדי שהתקרחות תתחיל. מה שמבדיל את אלו עם התקרחות הוא רגישות זקיקי השיער שלהם, תכונה אשר עוברת בתורשה.
העובדה שהתכונה היא עוברת בתורשה היא מכרעת. עד שאותם אנשים מגיעים לגיל 30 – הרבה לפני סוף תקופת הרבייה שלהם – 25-30% מהגברים סובלים ממידה כלשהי של נשירת שיער. לא רק זאת, אלא שזה קורה בכל העולם, בכל קבוצה אתנית. אם להיות קירח היה כל כך רע, התכונה הזו הייתה נעלמת. העובדה שהיא כה נפוצה עשויה להצביע על כך שיש לה תועלת, אבל איזו? ואם כן, למה ?
פרנק מוסקרלה, פסיכולוג באוניברסיטת בארי, מצביע על תופעה מעניינת בטבע:
"לעיתים קרובות בעולם החי, כאשר לזכרים יש מאפיינים שאינם קיימים אצל הנקבות, הדבר מעיד על כך שהתכונה הזו מתפקדת כסוג של אות או סימן," הוא אומר. התובנה הזו החלה לעסוק בו בשנות ה-90.
התכונות המגדריות הדו-צורתיות אלה לעיתים קרובות חולקות גם תכונה נוספת: "הן בדרך כלל מקושרות לדומיננטיות ולהגברת הסיכויים לרבייה," נוסף מוסקרלה. במילים אחרות, קירחות עלולה להיות בעלת פונקציה דומה לזו של זנב הטווס הזכר - עטור וצבעוני, שתפקידו למשוך את תשומת לב הנקבה. ייתכן שהתכונה התפתחה כי היא מקנה יתרון במשיכת בנות זוג.
הרעיון הוא שבדיוק כמו שהזנב המרהיב של הטווס נועד למשוך נקבות ולהדגים את הכושר הגנטי של הזכר, כך גם הקירחות עשויה לשמש כאינדיקטור למאפיינים מבוקשים אחרים, כמו אינטיליגנציה, דומיננטיות או מעמד גבוה, שיכולים להוביל להצלחה רבייה גדולה יותר.
וכן, נראה כי ישנן הוכחות גוברות שקרחות איננה תקלה אבולוציונית מרשימה כלל. גברים קירחים מתפסים כחכמים יותר, דומיננטיים יותר ובעלי מעמד גבוה יותר; קרקפתם המבריקה עשויה לסייע להם בפיתוי נשים או אף בהצלת חיים.
סר פטריק סטיוארט היה קירח מגיל 19 (קרדיט: Alamy)
מחקרים קודמים הראו שנשים לא מוצאות גברים קירחים מושכים מינית, אבל זה כנראה בגלל שגברים קירחים לרוב מבוגרים יותר, ולא מפתיע, נשים לא מוצאות את הזקנה מושכת. "אנו יודעים שנשים מושכות לגברים עם מעמד חברתי גבוה, אז גם אם זה לא מושך פיזית, זה עשוי להעניק משיכה לא פיזית," אומר מוסקרלה.
למרות שהגברים הקירחים והמתקרחים לא נתפסו כמושכים פיזית כמו שאר הגברים, ישנה קטגוריה שבה הם קיבלו ציונים גבוהים במיוחד. הם זכו לדירוג עקבי כאנשים יותר חכמים, בעלי השפעה, בקיאים, משכילים, בעלי מעמד חברתי גבוה ואמינים – תכונות שמשולבות יחדיו נחשבות לבגרות חברתית.
הוא מעריך שהקירחות עשויה להיות התפתחות של אות למעמד חברתי גבוה – דבר שחלק מהנשים מוצאות בלתי נגמר. באופן מרתק, גברים קירחים נתפסו גם כפחות אגרסיביים באופן מובהק. "אם תחשוב על זה, הגברים האנושיים הראשונים היו נודדים לחלוטין עירומים ומכוסים בשיער, אז תוכל לדמיין ראש מכוסה בשיער סבוך, שפם עבה – ובכלל, שיער גופני בשפע – הם היו נראים מאוד מאיימים," אומר מוסקרלה. להתקרחות ייתכן והיה תפקיד בהבחנה בין גברים בוגרים בעלי מעמד גבוה לבין נערים תוקפניים.
אם זו המציאות, ייתכן שאנחנו כבר משתמשים באות הטבעי הזה שנים רבות. כפי שמוסקרלה מציין, המראה הגלוח זכה לפופולריות בקרב פילוסופים, מורים וכומרים עוד מלפני מאות שנים. הנזירים הנוצריים לקחו זאת צעד נוסף קדימה – לא רק שהם מגלחים את ראשם, אלא הם עושים זאת באופן שמחקה במדויק את האופן שבו גברים מתקרחים.
התובנה מתומכת על ידי מחקרים רבים נוספים. ברחבי העולם, מעובדים במטע קנה סוכר נידח בברזיל ועד לתלמידי תיכון בזמביה, גברים מתקרחים נתפסים באופן מוחלט כדומיננטיים יותר. זה עובד אפילו על גברים שפשוט הסירו את כל שיערם.
סר וינסטון צ'רצ'יל נודע באומץ לבו ובדומיננטיות שלו במהלך מלחמת העולם השנייה (קרדיט: Getty Images)
במאמר זה נחשפנו להיסטוריה עשירה ולתפיסות שונות לגבי קירחות, משטיות עתיקות ועד למחקרים מודרניים שמצביעים על היתרנות ההלא צפויים בהתקרחות. מעבר לכך, חשוב להדגיש את הגישה המתקדמת אל הקירחות ואת השיטות הנוכחיות לניהולה, במיוחד באמצעות גילוח במכונת גילוח.
גילוח הראש עם מכונת גילוח אינו רק פתרון אסתטי לנשירת שיער, אלא גם מצהיר על בחירה במראה נקי ומטופח, המעניק ביטחון ומשדר חוזק ובגרות. בעידן שבו המראה החיצוני וההצגה העצמית תופסים מקום מרכזי בחיינו, הבחירה לגלוח את הראש מבטאת קבלה של הקירחות ואף הפיכתה לסטייטמנט אופנתי ואישי.
השימוש במכונת גילוח מאפשר שליטה ונוחות מרבית בתהליך הגילוח, מה שהופך את הקירחות לבחירה פרקטית ולא רק כפיית מציאות. זהו לא רק סימן לבגרות חברתית, אלא גם לבחירה עצמאית באיך להציג את עצמנו בעולם.
מקור
Comments